Bo och Jobba i Spanien

Jobba och bo i Spanien

Spanien är ett bra val om du vill arbeta utomlands. Här finns fantastisk mat, ett härligt medelhavsklimat, vacker natur och nära Sverige tack vare flygförbindelerna. Flera stora svenska företag är också representerade här. Det gör att även svenska utbildningar och kontaktnät är användbar på spaniens arbetsmarknad. Det finns flera företag som satsar på Spanien och därför kan du med fördel söka anställning hos dessa.

Svenska jobb och företag

Många större företag i Sverige har redan verksamhet i Spanien och därför kan det vara värt att försöka göra en internansökan för en utlandstjänst. Då behöver du inte lämna det trygga utan bara få alla fördelar som det innebär att byta till det spanska kontoret.

Det finns en stor arbetsmarknad från företag som utlokaliserat sin arbetskraft ofta pga av skattetekniska skäl. Till exempel så finns många telefonförsäljarbolag representerade i Spanien och då kan det fungera att tala flytande svenska. Fördelen kan även vara att du inte behöver kunna perfekt spanska.

Turismen i spanien erbjuder flera jobb för svenskar. Turistindustrin är helt otroligt stor i Spanien och utgör en stor del av Spaniens BNP. Att kunna flytande svenska kan vara det som gör att man får ett jobb då t.ex. Ving vill kunna välkomna sina gäster till Spanien med välklingande svenska. Välkommen till SunTrip.

Arbetstillstånd

Iom att Spanien är med i EU behöver du inget visum. Du har redan rätt att arbeta där. Du får dessutom vara i Spanien så länge du vill. Du behöver däremot ett spanskt personnummer för att få jobba. Detta behöver du även för att kunna skaffa hyreskontrakt, bankkonton, konsumera sjukvård mm. Detta löser du hos lokala myndigheter.

Utbildning

Universitetsutbildad personal är alltid efterfrågad i Spanien. Men söker du jobb mot turistnäring och servicesektorn kan det räcka med att ha gått ut gymnasiet. Kom bara ihåg, hög utbildning  = högre lön, även i Spanien.

Vissa tjänster kräver lokal utbildning, kom ihåg att dessa utbildningar även kan vara fina att ha i sitt CV när man kommer hem till Sverige igen.

Boende och Samhälle

Boende i Spanien är normalt enkelt att hitta, beroende på vilken typ av hus eller lägenhet som du är ute efter. Ibland kan du behöva dela lägenhet med andra för att få sovplats, men det är mycket vanligt i Spanien jämfört med Sverige. Detta gör även att det är enklare att ha råd att bo centralt jämfört med svenska storstäder. Det finns agenturer som hjälper dig om du inte kan lösa detta själv. Det kan vara skönt till en början.

Svenskar i Spanien

Kom ihåg att du inte är ensam svensk i Spanien, över 100000 svenskar är redan bosatta i landet. Många arbetar, andra är pensionärer, vissa njuter bara av vad livet har att arbeta. Många av turistområdena har skandinaviska centran där det alltid finns möjlighet att träffa andra svenskar. Men kom ihåg att det är spanien du är här för. Landet vi alla älskar.